Publicaties - HeartfulAtWork

Artikelen

Op deze pagina treft u relevante achtergrond artikelen aan, die Cees samen met anderen heeft geschreven

Yes! Ons boek is uit sinds september. “Van vermijding naar bevrijding. Drie coachingswegen naar Zijn”, heeft veel positieve recensies gekregen.

Hoe kom je als coach, therapeut of als cliënt tot bevrijding in plaats van vermijding? Hoe kom ik van doen in Zijn? Wat is de directe weg van de nondualiteit? En wat zijn indirecte wegen naar Zijn?

Klik hier of op de afbeelding van het boek en bekijk ons filmpje, de inhoud en de recensies. Of bestel direct via onderstaande link.

Reflectie als sleutel voor herstel

In een special voor medisch specialisten van het tijdschrift Veerkracht van Movir verscheen een interview met een van mijn coachees: cardioloog Elly Wajon. Zij vertelt op pagina 17 en 17 openhartig over haar persoonlijke reflectie: Reflectie als sleutel voor herstel. Ook de andere artikelen zijn helder en openhartig. De dokter en coaching.

Stress in de cockpit: buigen of breken?

In november 2016 werd Cees van Elst geïnterviewd door Jochem Baas voor het tijdschrift ‘Op de bok’ voor de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Ook piloten hebben namelijk grote kans op stress.

Naast de uitleg over stress, stress in de cockpit en organisatiestress gaan we in op het belang van awareness: hoe kunnen zowel de organisatie als piloten beter leren omgaan met werkdruk. Stress is namelijk geen individueel probleem en moet niet als zodanig worden ‘aangevlogen’.

Lees het artikel ‘Stress in de cockpit: buigen of breken?

Wat kunnen medisch specialisten leren van piloten? Over het belang van leren in veiligheid.

Vanuit de medische wereld wordt steeds vaker naar de luchtvaart gekeken. Beroepen waarbij veiligheid en communicatie hand in hand gaan. Wat kunnen medisch specialisten leren van de wijze waarop bij KLM wordt opgeleid en getraind? Maleene de Ridder en Cees van Elst eigen op zoek naar antwoorden in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde (december 2016).

Lees het artikel ‘Wat kunnen medisch specialisten leren van piloten? Over het belang van leren in veiligheid.’

Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!

In 2015 schreef Coach Cees een column op de site van de academie voor Medisch specialisten: “Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!” (link).
Medisch specialisten en coaching lijken tot op heden geen vanzelfsprekende combinatie te zijn. En zeker als de coach ook nog eens geen arts is. Enerzijds zijn dokters voor ons als coaches moeilijker te bereiken; ze lijken deel uit te maken voor een (voor ons) gesloten systeem. Anderzijds komen medisch specialisten minder makkelijk met hun persoonlijke leervragen naar buiten. Althans dit zijn de 2 veronderstellingen.In de column schetst Cees enkele beelden vanuit zijn perspectief en stelt enkele vragen aan de doelgroep medisch specialisten.

Lees het artikel ‘Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!’

Coaching: niet mean maar LEAN

Coaches moeten zich altijd goed bewust zijn van het spanningsveld tussen organisatiedoelen en persoonlijke doelen. Dit spanningsveld treedt altijd op tijdens LEAN trajecten, waarbij medewerkers (vaak onder leiding van externe lean consultants) op zoek gaan naar het tegengaan van verspilling en het vergroten van efficiency. Samen met opdrachtgever Ida Wennekendonk van Equens schreef ik voor het Tijdschrift voor Begeleidingskunde (2011) het Artikel “Coaching tijdens organisatieverandering: niet mean maar lean”.

Heartfulness als innovatie werkt!

Dat Heartfulness werkt en significante verbeteringen brengt op het gebied van stressmanagement, beschrijf ik samen met mede ontwikkelaar drs. Ronald Bremer in het TvB (november 2012). We beschrijven de door ons ontwikkelde innovatieve methode “Heartfulness”: een combinatie van ademtraining, hartcoherentietraining en aandachttraining. We gebruiken daarbij de meest recente biofeedback apparatuur, omdat stress-signalen subtiel kunnen zijn en meten ook weten is. We beschrijven de eerste resultaten van ons eigen praktijkonderzoek.  Artikel “Heartfulness als innovatie in professionele begeleiding“.

Een van de coachees was zo vriendelijk om in ditzelfde tijdschrift zijn reactie te geven naar aanleiding van zijn ervaringen met Heartfulness. De reactie van de coachee kunt u lezen: “Wat Heartfulness en eigen-wijsheid mij brachten“.

Nieuwe Leiders

Het artikel “Heartful Leadership; bewuster leiden vanuit de eigen-Wijsheid van het hart” (Cees van Elst, 2010) verscheen in magazine Nieuwe Leiders van het Greenleaf Centre for servant leadership. Het gaat over het toepassen van Heartfulness in vaak “hijgerige” organisaties, gekenmerkt door haast, stress en druk. Hoe zou het zijn om bijvoorbeeld vanuit Coherentie te vergaderen? Fictie? Vaag geleuter? Hier vindt u het artikel over de Nieuwe Leiders.

Hartcoherentie

Het artikel uit Supervisie & Coaching (3-2009 Gereedschapskist) gaat over onze zoektocht naar het toepassen van hartcoherentie training in coaching. Met Mindfulness als ‘voertuig’, kan hartcoherentie training een prachtig ‘dashboard’ zijn. Het geeft een heldere uitleg en concrete toepassingen bij coaching. Titel: “Hartcoherentie: het hart als coach bij emotiemanagement” (Cees van Elst & Ronald Bremer).

Associate Coach bij:

Registercoach:

Logo LVSC

Qualified Achmea Livvit Coach voor Hogescholen

Logo QSN

Belbin Teamrole Accredited

Logo Belbin
HeartfulAtWork