Publicaties - HeartfulAtWork

Artikelen

Op deze pagina treft u relevante achtergrond artikelen aan, die Cees samen met anderen heeft geschreven

Boek: Van vermijding naar bevrijding.

Yes! Ons boek is uit sinds september. “Van vermijding naar bevrijding. Drie coachingswegen naar Zijn”, heeft veel positieve recensies gekregen.

Hoe kom je als coach, therapeut of als cliënt tot bevrijding in plaats van vermijding? Hoe kom ik van doen in Zijn? Wat is de directe weg van de nondualiteit? En wat zijn indirecte wegen naar Zijn?

Klik hier of op de afbeelding van het boek en bekijk ons filmpje, de inhoud en de recensies. Of bestel direct via onderstaande link.

Podcast LVSC: Van vermijding naar bevrijding in coaching

Interviewer Suzanne Bindels gaat in gesprek met Cees van Elst en Hartini van Rijssel over hun boek dat ze samen schreven met Paul Smit: Van vermijding naar bevrijding. Drie coachingswegen naar Zijn. Het wordt een zoektocht met de nodige (zelf)relativerende humor en diepgang. Een zoektocht naar non-dualiteit: wat is dat? Een zoektocht naar Zijn, de Ik en de ik-beleving. Luister en ga ook mee op zoektocht.

Luister hier de podcast: Podcast Van vermijding naar bevrijding

interview over boek 'van vermijding naar bevrijding'

De olifant en het aapje. Heeft coaching eigenlijk wel nut?

Dit artikel, geschreven door Cees van Elst en Paul Smit, verscheen in december 2023 in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde.
Ons onbewuste brein is als een olifant. Deze olifant bepaalt ons gedrag. Bovenop de olifant zit het aapje – het bewuste brein – ofwel de neocortex. Het aapje denkt echt dat hij de leiding heeft, maar dat valt nogal tegen. Daar maakt het aapje vervolgens allerlei verhalen over: het aapje is een echte verhalenverteller die je niet al te serieus moet nemen. Er zijn wel 200 cognitieve biases (denkfouten). In dit artikel beschrijven zij er enkele en geven aan hoe verandering dan wel werkt.

Lees het artikel hier.

aap en olifant

Vijf vragen over coaching: sleutelen aan iets dat er niet is.

In dit artikel uit “InZicht” van november 2023 schrijven Cees van Elst, Sandra de Graaf en Amaranatho over vijf indringende vragen rond het thema non-duale coaching:
Ben je als coach niet een beetje een bedrieger?
Waaraan kun je een authentieke (non-duale) coach /therapeut herkennen?
Herken je dat je ook ‘verslaafd’ kunt raken aan je coach of therapeut?
Kun je een succesvolle casus beschrijven van de directe- of indirecte weg?
Is coaching niet ook gewoon manifestatiedrang?

Lees het artikel hier.

Non-dualiteit of toch maar eerst therapie?

In oktober schreven Cees van Elst, Paul Smit, en Hartini van Rijssel het openingsartikel voor het Samsara magazine: Non-dualiteit of toch maar eerst therapie?
Veel mensen ervaren stress, piekeren vaak of hebben last van zelfafwijzing. Jij waarschijnlijk ook. Dit mentale lijden vindt volop plaats. Omdat ons brein pijn altijd zal vermijden, dus niet wil ‘voelen’, willen we graag af van dit mentale lijden. In dit artikel gaan we in op twee manieren om ons te bevrijden van pijn en lijden: de directe weg en de indirecte weg. Maar eerst iets over ons brein en de ervaring dat we een ‘IK’ zijn.

Lees het artikel hier.

Reflectie als sleutel voor herstel

In een special voor medisch specialisten van het tijdschrift Veerkracht van Movir verscheen een interview met een van mijn coachees: cardioloog Elly Wajon. Zij vertelt op pagina 17 en 17 openhartig over haar persoonlijke reflectie: Reflectie als sleutel voor herstel. Ook de andere artikelen zijn helder en openhartig. De dokter en coaching.

Wat kunnen medisch specialisten leren van piloten? Over het belang van leren in veiligheid.

Vanuit de medische wereld wordt steeds vaker naar de luchtvaart gekeken. Beroepen waarbij veiligheid en communicatie hand in hand gaan. Wat kunnen medisch specialisten leren van de wijze waarop bij KLM wordt opgeleid en getraind? Maleene de Ridder en Cees van Elst eigen op zoek naar antwoorden in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde (december 2016).

Lees het artikel ‘Wat kunnen medisch specialisten leren van piloten? Over het belang van leren in veiligheid.’

Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!

In 2015 schreef Coach Cees een column op de site van de academie voor Medisch specialisten: “Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!” (link).
Medisch specialisten en coaching lijken tot op heden geen vanzelfsprekende combinatie te zijn. En zeker als de coach ook nog eens geen arts is. Enerzijds zijn dokters voor ons als coaches moeilijker te bereiken; ze lijken deel uit te maken voor een (voor ons) gesloten systeem. Anderzijds komen medisch specialisten minder makkelijk met hun persoonlijke leervragen naar buiten. Althans dit zijn de 2 veronderstellingen.In de column schetst Cees enkele beelden vanuit zijn perspectief en stelt enkele vragen aan de doelgroep medisch specialisten.

Lees het artikel ‘Wat doet dokters leren? Wij vragen het u!’

Coaching: niet mean maar LEAN

Coaches moeten zich altijd goed bewust zijn van het spanningsveld tussen organisatiedoelen en persoonlijke doelen. Dit spanningsveld treedt altijd op tijdens LEAN trajecten, waarbij medewerkers (vaak onder leiding van externe lean consultants) op zoek gaan naar het tegengaan van verspilling en het vergroten van efficiency. Samen met opdrachtgever Ida Wennekendonk van Equens schreef ik voor het Tijdschrift voor Begeleidingskunde (2011) het Artikel “Coaching tijdens organisatieverandering: niet mean maar lean”.

Heartfulness als innovatie werkt!

Dat Heartfulness werkt en significante verbeteringen brengt op het gebied van stressmanagement, beschrijf ik samen met mede ontwikkelaar drs. Ronald Bremer in het TvB (november 2012). We beschrijven de door ons ontwikkelde innovatieve methode “Heartfulness”: een combinatie van ademtraining, hartcoherentietraining en aandachttraining. We gebruiken daarbij de meest recente biofeedback apparatuur, omdat stress-signalen subtiel kunnen zijn en meten ook weten is. We beschrijven de eerste resultaten van ons eigen praktijkonderzoek.  Artikel “Heartfulness als innovatie in professionele begeleiding“.

Een van de coachees was zo vriendelijk om in ditzelfde tijdschrift zijn reactie te geven naar aanleiding van zijn ervaringen met Heartfulness. De reactie van de coachee kunt u lezen: “Wat Heartfulness en eigen-wijsheid mij brachten“.

Nieuwe Leiders

Het artikel “Heartful Leadership; bewuster leiden vanuit de eigen-Wijsheid van het hart” (Cees van Elst, 2010) verscheen in magazine Nieuwe Leiders van het Greenleaf Centre for servant leadership. Het gaat over het toepassen van Heartfulness in vaak “hijgerige” organisaties, gekenmerkt door haast, stress en druk. Hoe zou het zijn om bijvoorbeeld vanuit Coherentie te vergaderen? Fictie? Vaag geleuter? Hier vindt u het artikel over de Nieuwe Leiders.

Associate Coach bij:

Registercoach:

Logo LVSC

Qualified Achmea Livvit Coach voor Hogescholen

Logo QSN

Belbin Teamrole Accredited

Logo Belbin
HeartfulAtWork