Burnout- & Stressmanagement
Soms zijn de beelden die je hebt te groot voor jou. De verwachtingen die je hebt van jouw leven putten uit, verlammen je. En halen je weg bij jezelf. De energie lekt weg. Je overleeft. Soms ontstaat een burnout
Voor wie?
- Je ervaart al te lang teveel stress en draait op de overlevingsstand
- Je bent onvoldoende in staat om op een gezonde manier te reageren op de stresssignalen
- Je wilt weten waardoor het komt dat je gestrest bent en bent bereid de oorzaak niet buiten jezelf te leggen
- Je bent de regie kwijt en de gezonde balans tussen geven en ontvangen is verstoord
- Je hebt een (beginnende) burnout of bent ‘overspannen’
- Je bent niet meer volledig belastbaar en misschien zelfs ziek gemeld
- Je voelt je gestrest, angstig, somber en hebt fysieke klachten
Soms raak je de regie kwijt: over jezelf, je leven, je vak, je bedrijf. De gezonde balans tussen ‘geven’ en ‘ontvangen’ is verstoord.
Of je holt een meter voor jezelf uit, hebt eigenlijk altijd haast, ervaart grote druk, bent gejaagd en geïrriteerd. Stil staan is er nauwelijks meer bij. Tijd voor reflectie lijkt er niet meer te zijn; je ‘móet’ door. Maar van wie eigenlijk. In het nu ben je zelden meer, je aandacht is vrijwel altijd gericht op de toekomst (die er nog niet is) of het verleden (dat er niet meer is).
Je bent altijd maar bezig met veranderen, verbeteren en ‘targets’. Je ambitieniveau is hoog, je bent prestatiegericht en hebt ook nog eens een (te) druk privéleven. Er is zoveel te doen en zo weinig tijd. Je hebt het gevoel dat de organisatie (een te) grote druk op je legt.
Uiteindelijk kunnen er klachten ontstaan: stress, pijn, vermoeidheid, lusteloosheid, een gejaagd lijf, slechter slapen, down voelen, disfunctioneren. Je wilt ervan af! Dat waar je last van hebt moet weg en snel een beetje. En dat laatste werkt nu net niet… Hoe meer het weg moet, hoe groter de last lijkt te worden. Soms ontstaat er een burn-out.
Een burnout is meer dan moe zijn en het werk of leven tijdelijk niet aankunnen. Burnout raakt wezenlijk aan (vaak onbewuste en weggestopte, pijnlijke) ervaringen van persoonlijk falen. Het heeft te maken met je diepste kern: wie ben ik, wat drijft mij en welke keuzes heb ik leren maken?
HOE
Het Dynamisch Procesmodel Coaching © (Cees van Elst) geeft houvast bij de af te leggen weg naar herstel. Geen makkelijke weg. Geen quick fix. De basis wordt gevormd door een adequate zelfzorg, waarbij zelfcompassie en mildheid centraal staan: dat waar je van af wilt, is er nu eenmaal. Je hebt je ermee te leren verhouden, het hoeft niet weg. Een voor ons ego erg lastige hobbel om te nemen. Je neemt stress reducerende en (leefstijl)maatregelen, waarmee je dagelijks oefent. We kijken of je de reservebatterij niet nog verder leeg trekt. Dan begint het echte werk.
Je gaat op onderzoek naar je ‘favoriete klote gevoel’ (script, patronen en ‘gijzelingen’) en ontdekt waar je bent afgesneden geraakt van jouw natuurlijke bronnen van energie. Je dis-identificeert je van deze patronen: ik BEN ze niet, ik HEB ze, ben er eigenaar van. Ze verschijnen in mijn bewustzijn. Dit leidt tot transitie, een soort van ontwaken uit de illusie van het heilige moeten, verantwoordelijkheid zijn voor anderen. Welke tekorten en verliezen zijn er geweest? Steeds meer leer je bewustzijn kennen als dat wat altijd bij je hoorde en de bron is van dat wie jij bent. Van daaruit kom je tot zelfsturing en zet weer een eigen koers. Meer in contact met jouw unieke en creatieve bronnen.